Vinlagring

image

Det finns så mycket annat här i livet än Champagne

Skämt åsido, Champagne, som är ett varumärke och en ursprungsskyddad typ av mouserande vin som tillverkas i regionen Champagne i Franrike, är en populär dryck att lagra. Det finns dock många andra typer av mouserande vin som också är mycket goda och går utmärkt att lagra.

 

Exempelvis Italiensk Prosecco - ett mouserande vin som ofta dricks innan måltiden är enligt vissa ännu "godare" än Champagne då Italienarna så gott som alltid jäser bort varenda uns av socker, till följd blir det en mycket torr och uppfräschande dryck, enligt många att föredra framför Champagne som både är högre prissatt och kan vara svårare att välja bland alla olika sorter för den oinvigde.

 

Ett säkert kort för middagsbjudningen för många med andra ord men hur går det att lagra? Jo, precis som med mycket annat så är de enklare vinerna inte lämpliga att lagra, de vinner inte på det. Men det går att lagra prosecco, de lite finare och syrligare vinerna kan mjukna lite och mogna med tiden, varför inte prova och se om det är någonting för dig?

 

Tysk Sekt är ett annat underskattat mouserande vin. Även sekten är i regel mycket, mycket torr och dricks på ungefär samma sätt och vid samma temperaturer som Prosecco och Champagne. Finare sekt går utmärkt att lagra.

 

Spansk Cava kan vara något ojämnare än Prosecco, Sekt och Champagne. En Cava kan vara mycket, mycket söt medan en annan är torr och påminner mer om Prosecco till karaktären. En finare Cava, utan för mycket sötma, går bra att lagra.

 

Lagring av Champagne går självklart bra. I regel är det möjligt att köpa ett mouserande vin, lagra det och få ett godare vin (mer dyrbart vin) med såväl Champagne, Prosecco, Sekt och Cava. Det som är viktigt är dock temperaturen!

 

Temperatur vid lagring av Champagne

I regel brukar man säga ca 11 graders jämnt temperatur vid lagring av Champagne. Detta brukar vara en bra grundregel för många vita viner. Låt vinet vila helst minst ett par år, även enklare Champagner utvecklas mycket under även så kort tid som ett par år.

 

Karaktär på vinet

Vinets kararaktär är viktigt för lagringen, om vinet kostar mycket pengar eller lite, har skruvkork eller "riktig" kork är inte lika viktigt. Ett vitt vin med lite mer syra och sötma är det klassiska lagringsbara vita vinet men de flesta viner vinner på lagring. Det enda undantaget är de enklaste vinerna men förvånansvärt många av de viner som exempelvis systembolaget säljer och som inte är markerade "kan lagras" går utmärkt att lagra. Även ett enklare vin för 60-70kr kan mogna oerhört mycket och smaka godare än ett vin med en betydligt högre prislapp.

 

Det är kanske just möjligheten att köpa viner i de lägre prisklasserna och lagra dessa för att få ett bättre vin som lockar många att prova på vinlagring och det är tacksamt och roligt att upptäcka att hur vinets karaktär förändras med tiden.

image