Vinlagring

image

Att lagra röda viner är enkelt

Att lära sig lagra vin är roligt. Alla kan prova, det enda som behövs är egentligen en flaska rött vin.

 

Med tiden förändras smakerna och vinet mognar. Står du i begrepp att prova lagra vin för första gången, köp inte bara en flaska. Det är roligare med flera, då slipper man våndas över att öppna 'dyrgripen' utan kan prova flera gånger och uppleva hur smakerna utvecklas.

 

Ett bra tips på att hitta lagringsbara viner på systembolaget är att välja tex: Röda viner, med ursprungsland Italien, distrikt kan du prova med "Piemonte" eller "Toscana" (eller venetien om du gillar amaroneviner), prova därefter att göra lite olika sökningar på sökbegreppet "kan lagras" - som är systembolagets sätt att tala om för dig att med 100% säkerhet kan (och bör) detta vin lagras (många andra viner kan också lagras, de flesta faktiskt), bu kan du prova att göra lite olika sökningar där du väljer att vinet ska passa till vilt, lamm eller nöt osv. Ofta får du nu riktigt robusta viner med mycket karaktär som kanske är lite kärva för vissa att dricka som de är men som efter bara 1-2 års lagring har rundats av avsevärt.

 

Just Italienska viner är mycket populärt, Viner från Montepulciano, Toscana, Montalcino, Piemonte, Veneto mf är, som de flesta Italienska viner, alltid mer eller mindre "säkra kort". Italienarna har en mycket stolt och rakryggad vinproduktion som mycket sällan släpper ifrån sig ett vin som inte är utmärkt. Även i de lägre prisklasserna. runt hundralappen hittar du många mycket fina lagringsbara viner, även en ganska bra bit ned under hundralappen kan man göra fynd. Enskede Vinhotell hjälper gärna till med tips på fantastiska viner som går utmärkt att lagra och är mycket prisvärda och smakar mångdubbelt mycket godare efter lagring.

 

Många Italienska viner använder en enda druva, det kan ibland anses ofint att blanda olika druvor och ett vin ska kunna stå för sig själv, vara förfinat och inte dölja någonting. Perfekt som det är med andra ord. Många som lagrar italienska viner brukar köpa tex: Barolo, Barbaresco, Barbera, Brunello, Chianti Classico, Dolcetto men även blandade viner som exempelvis olika cabernet-blandningar mm.

 

Även Franska, Spanska och viner från nya världen är populära att lagra. Vi skulle kunna gå in på detaljer och skriva en mycket lång artikel här men nöjer oss med att sammanfatta att alla har olika smak, föredrar olika territorier, tekniker, regioner och att Enskede Vinhotell eller Systembolaget kan hjälpa till med råd och agera bollplank för dig som vill ha tips och råd kring vininköp för lagring.

 

Temperatur & luftfuktighet

Det går absolut inte bra att lagra vin bredvid spisen i ett kök. Det blir för varmt och temperaturväxlingarna är för kraftiga. Hellre en jämn temperatur och helst en jämn, låg temperatur och relativt hög luftfuktighet. Det är därför det heter vinkällare och det är därför Enskede Vinhotell kan vara ett mycket bra alternativ för dig som inte har plats och möjlighet att lagra vin i hemmet.

Luftfuktigheten är viktig för att korken inte ska torka, spricka och släppa in luft. Det är även av denna anledning som flaskorna ska ligga ned så att korken fuktas lite inifrån av vinet.

Om det är 12°C på vintern och 15°C på sommaren, med en jämn och långsam temperaturförändring mellan dessa två extremer så är det helt ok.

Olika viner fungerar dock på lite olika sätt, exempelvis Madeira och liknande druvsorter kan vin mycket lätt skadas vid för höga temperaturer. Temperaturer över 25°C dock alltid totalt uteslutet, även för de mer tåliga vinerna. För låg temperatur är också mycket skadligt. De flesta är dock överens om att en genomsnittstemperatur på ca 12-13°C är bäst. Har du en vinkyl kan du ställa in den på 12.7°C.

 

Den jämna temperaturen är även den viktig för att inte korkens förmåga att hålla tätt ska påverkas, för många temperaturväxlingar, där volym luft och vin hela tiden förändras i flaskan riskerar helt enkelt att släppa in luft, vilket gör att ditt vin överoxideras (blir lite dåligt i bästa fall = väl lagrat matlagningsvin eller helt förstörs i värsta fall).

 

Planerar du att lagra vin under en mycket lång tid är det ännu viktigare att hålla en jämn och låg temperatur. Lagring vid för hög temperatur stimulerar svavelföreningar i vinet, det kanske inte märks vid lagring i 1-3 år men vid långtidslagring blir detta markant och mängderna thioler blir så högt att det stör upplevelsen av vinet (äggliknande svavellukt som kan påminna om den som tillsätts stadsgas).

 

Likaså luftfuktighet, om flaskorna ligger ned och du har 60% på vintern och 80% på sommaren så är det helt ok också. Hastiga växlingar och långa perioder med mycket låg luftfuktighet är farligt.

Har du för hög luftfuktighet kan etiketter skadas vilket gör det svårt att identifiera dina viner och i fallet med investerade viner förstöra deras andrahandsvärde.

Bäst är att övervaka såväl temperatur som luftfuktighet så att du håller en jämn nivå på dessa båda. Många vinsamlare väljer att låta luftfuktigheten ligga stadigt på 75% vilket förhindrar korkar från att torka och inte riskerar att skada etiketter.

Tänk på: bygger du en vinkällare i ditt hem eller en jordkällare? Den luftfuktighet som är optimal för vinlagring är också optimal för mögel, bakterier och allt möjligt som du inte vill ge en trevlig miljö. Dessutom så börjar faktiskt stål att rosta redan vid en luftfuktighet på 60% (armering i väggar mm) så det kan vara ett mycket större projekt än du först tänkt dig att bygga sin egen vinkällare. Ju fuktigare desto fler insekter, mer mögel, bakterier mm, väl värt att notera!

 

Ljus & Stabilitet

Solljus är också en av vinets absolut värsta fiender. Vin skadas av de ultravioletta strålarna som finns i ljus. Förvara vin så mörkt som möjligt. En vinkällare ska vara helt skyddad från solljus.

Stabiliteten är viktigt, lagrar du exempelvis vin i hemmet så kan vibrationer från tvättmaskin och liknande störa vinet. Kylskåp, torktumlare mm skapar också vibrationer och vill du lagra vinet en längre tid så är dessa vibrationer skadliga för vinet. Vibrationer från trafik och liknande som vid första anblick är lätta att missa när du planerar att bygga en egen vinkällare. Dessa vibrationer har faktiskt påvisats störa vinetslagring och påverka kemiska reaktioner i vinet så det ska inte underskattas eller viftas bort som skrock.

En vinkällare bör således vara:

 

Vad händer om jag lagrar vin i mitt kök, ovanför spisen, med direkt solljus och med tvättstugan i rummet bredvid? Tyvärr kan det nog vara så att du ska dricka upp vinet så snart som möjligt, det blir nog inte bättre utan snarare sämre.

 

För att vinet ska mogna på rätt sätt är det viktigta att alla dessa fyra komponenter finns med i bilden och "jobbar tillsammans" för att ditt vin ska bli så bra som det kan bli.

 

Oavsett om du bygger en egen vinkällare, lagrar på vinhotell eller om du köper en självständig enhet, måste du se till att dessa faktorer beaktas. Med rätt förvaring kan du lagra många viner i år tills du är redo att dricka dem. Men om de inte förvaras på rätt sätt är du mer benägen att stå där med en samling av vinflaskor du aldrig kommer att kunna dricka.

Ett prisvärt alternativ som blir allt mer populärt i storstäderna är att hyra in sig på vinhotell till en låg kostnad - läs mer om Enskede Vinhotell.

12°C12°C
image image