Vinlagring

image

Vin vinner ofta på lagring - detta stämmer även om vitt vin även om röda viner oftast klarar mer åldrande än vitt.

 

Generellt kan man säga att sockret i söta vita viner förlänger hållbarheten, söta vita viner kan lagras mycket länge, ofta flera årtionden.

 

Syrliga vita viner som exempelvis en fin Riesling är ofta skarpa i smaken som unga men detta rundas av så att vinet blir mjukt och runt vid lagring.

 

Välj gärna vin från en bra årgång och från en bra, välkänd vinproducent så ökar du chansen att ditt vin åldras på rätt sätt.

 

Temperatur vid lagring av vita viner

Generellt brukar man hålla en lägre temperatur än vid lagring av röda viner. De flesta experter enas idag om att ca 7-10 grader är optimalt.

Vid högre temperatur utvecklas viner snabbare. Vid lägre temperatur kan det utvecklas en bottensats.

Temperaturen bör hållas jämn och om du lagrar en flaska med naturkork bör flaskan förvaras liggande så att inte denna torkar ut.

Vissa menar på att luftfuktigheten kan vara något lägre vid lagring av vita viner men den bör inte understiga 55%.

 

 

Med andra ord är det inte så stor skillnad från lagring av röda viner och har du en vinkällare för både vita och röda viner så kan du med lite planering skapa en sektion för vitt vin där temperaturen är något lägre.

image Tyvärr är ofta vinkylar med olika klimatzoner mycket kostsamma och för många innebär detta att man behöver flera olika vinkylar, med driftskostnader, brummande fläktar mm.

 

Ett populärt alternativ är annars att hyra in sig på vinhotell för att slippa hålla ordning på klimatkontroll-enheter utan kan nyttja sina boendeytor till annat och få sitt vin hemlevererat när det är dags att provsmaka.

 

Lagrar du olika typer av vitt vin som har olika krav på klimatkontroll? Planerar du att bygga en egen vinkällare så är det troligt att du behöver konstruera flera olika klimatzoner, använda olika kylar (tänk på att hög luftfuktighet, drycker och el kan vara en farlig kombination, vad säger försäkringsbolaget?).

Det är alltid dyrare och krångligare att kyla och tillföra luftfuktighet än motsatsen, försök därför hitta ett så svalt och fuktigt utrymme som möjligt och försök att istället, om möjligt, tillföra värme och avfuktning - det är ett bra grundtips. Aldrig med risk för frysgrader dock - det totalförstör ditt vin.

I regel är det klimat som är bra för vin även bra för exempelvis insekter, bakterier, mögel och liknande. Faktum är att till och med stål (tex balkar, armeringsjärn mm) börjar rosta vid en lägre luftfuktighet än den lägsta möjliga att lagra vin i. Ska du bygga en vinkällare i din bostad finns det således en risk att du totalförstör hela huset om du inte planerar ordentligt.

Verkar det krångligt? Kanske du ska överväga att åtminstone hyra in dig för vissa viner på vinhotell trots allt?

 

image image